Obilježavanje Tjedna Parkova Hrvatske u Parku prirode Medvednica

Park prirode Medvednica jedan je od 19 parkova prirode i nacionalnih parkova Hrvatske. Hrvatska je zemlja izuzetno bogata prirodnim i kulturnim vrijednostima i odlikuje se izuzetnom bioraznolikošću. Tu veliku vrijednost i potencijal uvidjelo je i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te je 2014. godine osmislilo brend Parkovi Hrvatske.

Taj brend osmišljen je kako bi se parkove kao jedinstven proizvod predstavilo Hrvatskoj i svijetu. Kroz zajednički brend i logotip, kao i kroz sličan vizualni identitet, nacionalni parkovi i parkovi prirode Hrvatske mogu se predstaviti posjetiteljima kao objedinjena ponuda. Uz zajedničku web stranicu, nastupe na turističkom sajmu Place2Go… jedna od aktivnosti kojom se promovira brand Parkovi Hrvatske je i Tjedan parkova Hrvatske koji se od 2016. godine obilježava u svim Parkovima u svibnju te svaki Park kreira program i posebnu ponudu po promotivnim cijenama za svoje posjetitelje.

Ove godine Tjedan Parkova Hrvatske obilježava se od 18. do 27. svibnja. Organizatori su za posjetitelje pripremili posebnu mogućnost da posjete sve tri turističke atrakcije u Parku (Rudnik Zrinski, špilju Veternicu i Medvedgrad) po promotivnoj cijeni od samo 20,00 kn.

Radno vrijeme objekata:

Rudnik Zrinski: subota, nedjelja (19. , 20., 26. , 27. 5.2018.) od 11:00 – 17:00 sati.

Špilja Veternica: subota i nedjelja (19. , 20., 26. , 27. 5.2018.) od 10:00 – 16:00 sati.

Medvedgrad: svaki dan osim ponedjeljkom od 11:00 – 19:00 sati.

Osim navedenog, Tjedan Parkova Hrvatske obilježit će se nizom aktivnosti:

Petak, 18. svibnja 2018. godine

Akcija čišćenja –  U suradnji s Hrvatskim Crvenim križem i tvrtkom Atlantic Grupa d.d. očistit će se još jedna lokacija u Parku od ilegalno odloženog otpada. Tvrtka Atlantic obilježava Dan vrijednosti i odlučili su taj dan posvetiti zaštiti prirode i čišćenju okoliša.

Subota, 19. svibnja 2018. godine

Obilježavanje Svjetskog dana pčela – Veliki znanstvenik Albert Einstein svojedobno je izjavio: ”Nestanu li pčele sa planete Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života.” Bez pčela, nema oprašivanja, nema ploda, nema hrane, nema ni ljudi.

Prvi put u Hrvatskoj u subotu, 19. svibnja 2018. godine, u PP Medvednica bilježiti će se Svjetski dan pčela. Cilj je ove manifestacije osvijestiti ulogu pčela i prirode i povezati osobe s invaliditetom s pčelama te podsjetiti na ulogu i značaj Šumske staze Bliznec u PP Medvednica koja je pristupačna i osobama s invaliditetom.

Manifestaciju će organizirati Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM) u partnerstvu s Udrugom pčelara Pčelinjak, Udrugom Ulište i Propolis.

Početak događanja je u subotu 19.5.2018. u 11:00 sati na početku Šumske staze Bliznec U PP Medvednica.

Obilježavanje Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj –  Od 11:00 – 17:00 sati na glavnom ulazu u Park Maksimir već tradicionalno obilježit će se Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Bit će to prilika da se predstave svi nacionalni parkovi i parkovi prirode te da se promovira brand Parkovi Hrvatske. Uz parkove predstavit će se i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatske vode, Zoo Zagreb, Udruga Biom, WWF, Hrvatsko ekološko društvo, National Geographic Hrvatska, Hrvatski prirodoslovni muzej, Zadruga Baltazar.

Utorak, 22. svibnja 2018. godine

Zelena knjižnica filozofskog fakulteta – Radi se o projektu čiji je cilj senzibilizacija mladih i informiranje o održivom razvoju, zaštiti okoliša i utjecajima ekoloških tema i pitanja na svakodnevni život zajednice i pojedinca. Prepoznavanje važnosti koncepta održivog razvoja zajednice koji podrazumijeva ravnotežu društva, okoliša i gospodarstva.

U sklopu ovog projekta “Zelena knjižnica filozofskog fakulteta” djelatnici JUPP Medvednica održat će predavanje o bioraznolikosti Parka prirode Medvednica studentima Filozofskog fakulteta.

Srijeda, 23. svibnja 2018. godine

Volonterska akcija INA kluba volontera – Povodom tjedna „Hrvatska volontira“ u Park će nam u srijedu 23.5.2018. doći članovi kluba INA volontera te posvetit svoj radni dan aktivnostima uređenja infrastrukture u Parku prirode Medvednica. 

Istražite Lice Grada: