Advent u Zagrebu kuca nam na vrata. Ne znam za vas, ali ja sam euforična već danima. Uhvatila me nagla nježnost, veselje i jedvačekanje. To što imam kolokvij u petak je minorna i nebitna činjenica jer… stiže Božić. Nemojte misliti da zanemarujem pravu vrijednost blagdana, ali zašto ne iskoristiti svaku priliku da se jako grlimo, jače smijemo i uživamo u dobrom vinu, dobrim fritulama i dobrom životu općenito? Ja sam ovaj Advent u Zagrebu prigrlila već lani kako sjajnu priliku da vratim osjećaj doma i obitelji koji mi je nedostajao ovdje. Tada se još nisam družila s vama i nisam vam mogla prenijeti dojmove, ali zato ću vas ove godine izmaltretirati samo tako. Ali dok se srećom maltretiramo, sve je lako.

Pripreme za Ledeni park na Tomislavcu

Prošle godine nisam imala svoj ultimativni adventski plan pa sam propustila brojne događaje koje sam htjela vidjeti. Ove godine sam se odlučila podići organizaciju na noviu razinu te uključiti događaje koje neizostavno želim posjetiti u svoj planer. Što ću, ako ne piše – nije se dogodilo. Profesionalna deformacija, što se može. Pomislila sam da bi moj lagani OCD mogao pomoći i nekome od vas.

Dakle, već 2. prosinca u 19: 50 pale se lampice na Zrinjevcu. Još nikad nisam vidjela slavno paljenje, ali su mi prijateljice rekle kako je ugođaj svečarski i prekrasan. Želim i ja odbrojavati, neka igre krenu!

Advent na Zrinjevcu

Posebno se radujem i Adventu na Strossu. To mi je jedna od omiljenih šetnica, volim ju u svim njenim izdanjima. Ipak, tijekom Adventa je uistinu čudesna šuma. Vidjela sam kako se Stross polako priprema već u subotu pa ću se tamo zaletjeli već tijekom idućeg tjedna. Uzmimo u obzir radno vrijeme, od 11 do 23 h, te činjenicu da gotovo svaki dan postoji neki glazbeni program.

Advent na Strossmayerovom šetalištu

Kad smo već u blizini Strossa, da spomenem i plato Gradec. Dan nakon otvorenja, 3. prosinca, za predblagdansko raspoloženje zaslužan je Detour. Jako volim njihovu glazbu pa svakako namjeravam otići na koncert. Žao mi je što moram propustiti jedan drugi koncert. Naime, 22. prosinca svira Marijan Ban. Njegove me pjesme strelovito upute na moje djetinjstvo, a svaki koncert na kojem sam bila pretvorio se u događaj sezone. Išla bih, ali nadam se da ću 22. prosinca već biti kod kuće, tamo gdje je jedini Advent koji imam unutar svoja četiri zida – mama, tata, brat, sestra i mnogo božićnih keksića.

Advent na Klovićevim dvorima

Osim toga, čula sam i da će Vranicanijeva poljana biti okićena u stilu Šume Striborove. Kao jedan od najvećih obožavatelja lika i djela Ivane Brlić-Mažuranić, garantiram vam da ću biti sretnija od bilo kojeg klinca tamo.

Advent na Vranicanijevoj poljani

U igri je i tunel Grič, naravno. I ove godine nude 3D instalacije i prigodan glazbeni program. Mislim da je tunel Grič jedna od onih stvari koje ”imaju težinu”. Mislim, težinu povijesti i tradicije, ali i blagu jezu i mrak koji neumoljivo privlači.

Advent u Tunelu Grič

Govoreći o stvarima koje imaju tu težinu, neće mi promaknuti ni Modni Advent u Oktogonu. Naime, od 10. do 31. prosinca tamo će se predstavljati domaći dizajneri, uz gastro i glazbenu ponudu koja uz to ide. Uvijek podržavam umjetnički rad domaćih ljudi koji odolijevaju na nemilosrdnom nebu tržišta. Tako će biti i ovaj put. Nadam se da će se moje pozitivne misli i dobre namjere kvalitetno usmjeriti i da će me sveti Nikola financijski ojačati. Tada bih, naravno, i kupila pokoji komad. Ako ne ove godine, bit će dogodine.

Advent u Oktogonu

Ovo je samo plan, ali poznajem ja sebe. Bit će odstupanja i povećanja broja ideja. Rezervirala sam sebi ljude koje volim, to je najbitniji dio. Nema smisla ni Adventu ni Božiću ako si sam. Zajedništvo je jedini i pravi ključ.

Fritule

Lažem! Ima još jedan ključ! Nemojmo pričati o kilogramima. Već vidim razne savjete o mršavljenju na portalima. Ovdje je to, recimo, zabranjeno. I sad i u siječnju. Isključujem mogućnosti frustracije sve do veljače. Jer je tada ispitni rok, a ne jer sam pojela nekoliko fritula više ili manje.


O autorici kolumne: Ivana Granić studentica je prve godine diplomskog studija talijanskog jezika i književnosti te komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. S obzirom da u Zagrebu živi tek nekoliko mjeseci, kolumna Nove Zagrebulje mjesto je sakupljanja dojmova iz njenih lutanja i znatiželjnih pohoda. Netaknuta predrasudama ili visokim očekivanjima, kolumna prikazuje lice istog grada iz drugačijih očiju.


– Google oglasi –