Naselje na području današnje Vlaške pripojeno je Zagrebu 1850. godine

Vlaška ulica se proteže skroz od Kaptola, na zapadu, do Kvaternikovog trga, na njenom najistočnijem djelu. Jedan dio ulice je pješački, od Palmotićeve pa do ulice Pod zidom.

Kako bi ispričali povijest iza ove ulice, moramo se vratiti sve do 7. rujna 1850. godine kada je, prema Carskom patentu, Zagrebu pripojeno još nekoliko naselja: Laška ves i Nova ves.

Laška ves je staro naselje za koje se pretpostavlja da je naseljeno već u 8 stoljeću, a bitno je napomenuti da riječ “ves” dolazi iz latinskog jezika (od riječi vicus), što označava selo.

Iz srednjovjekovnih zapisa se saznaje da je na početku današnje Vlaške ulice postojalo naselje koje je nosilo ime Selo Latina, a nastanjivali su ga talijanski trgovci, graditelji i umjetnici koji su radili na izgradnji Zagrebačke katedrale.

U 13. stoljeću naselje je dobilo status biskupskog naselja, a u 14. stoljeću zagrebački kanonici su na tom području počeli naseljavati katpolske kmetove. Kako je navedeno, naselje je nosilo ime Laška ves, a kasnije je glavna ulica dobila današnje ime – Vlaška ulica.

Iz popisa iz 1769. godine, u Vlaškoj je radilo 38 krznara, 27 postolara, 22 čizmara i 21 krojač, a u toj ulici se rodio i August Šenoa čiji se spomenik nalazi na potezu između Palmotićeve i Draškovićeve.