Prigodom službenog početka zime u petak, 21. prosinca 2018. godine u 18 sati u Planetariju Tehničkog muzeja Nikola Tesla održati će se znanstveno-popularno predavanje za građanstvo na temu “Najljepše zvijezde zimskog neba”, a predavač je Zvonimir Drvar, voditelj planetarija.

Prvi je dan zime. Zimski suncostaj označava kako noć traje najdulje u cijeloj godini, a Sunce tijekom dana „stoji“ nisko u svojoj najjužnijoj točki, točno iznad južne obratnice. U planetariju će se prikazati kako astronomi određuju trenutak suncostaja koji ove godine nastupa 21. prosinca u 23 sati i 22 minuta po našem vremenu. Svi posjetitelji planetarija također će se upoznati s izgledom neba prvih zimskih večeri. Prikazat će se izgled zvjezdanog neba i planeta kroz ostale zimske mjesece uz naglasak na „zimski šesterokut“, po mnogima najljepši dio cijelog noćnog neba, kao i ostale nebeske zanimljivosti koje možemo pronaći na nebu ove zime.

Broj ulaznica je ograničen, a mogu se pronaći po cijeni od 15 kn na blagajni Muzeja u radno vrijeme Muzeja i prije početka predavanja.

Istražite Lice Grada: