Đuro Basariček, hrvatski političar, pravnik, socijalni radnik, publicist i društveni aktivist rođen je na današnji dan 1884. godine u Zagrebu.

Đuro Basariček je bio aktivan u nekoliko područja, a to je uglavnom uključivalo suzbijanje kriminala, zaštitu obitelji poginulih vojnika u Prvom svjetskom ratu, reformu sela (pokretanje unutarnje hrvatske kolonizacije u Slavoniji), skrb za djecu s poteškoćama u razvoju, pomoć gladnima, iseljenicima i dr…

U svom književnom radu istaknuo se pisanjem o problemima kriminaliteta mladeži, kao i o ženskom pitanju i socijalnim problemima hrvatskog sela. Koristio je razne pseudonime, poput: Oruđ Kečirasab, Osip Pravedni i S. Sanjin Neždanov.

Najpoznatija su mu djela O državi (1908.), Kako da se suzbije kriminalnost u nedoraslih, Prinos kriminalnoj pedagogiji (1916.), Konac jedne laži te Savremeno razmatranje o najvažnijem socijalno-gospodarskom pitanju Hrvatske (1924.).

Zbog svog doprinosa, mnogi su gradovi imenovali ulice po njemu, poput Bjelovara, Đurđevca, Koprivnice, Pitomače i Slavonskog Broda, a u Zagrebu je dobio ulicu na Gornjem gradu. Riječ je o ulici koja je nekada nosila naziv Pivarska zato što je u njoj bila prva pivnica u Zagrebu.

Basaričekova ulica na Gornjem gradu

Đuro Basariček je ubijen u beogradskom parlamentu 20. lipnja 1928. godine, kada je atentat na zastupnike HSS-a izvršio Puniša Račić.

Istražite Lice Grada: