Na današnji dan, 1925. godine, projekcijom filma “Nibulenzi” Fritta Langa te domaćeg filma “Dalmacija, zemlja sunca” svečano je otvoreno Kino Europa.

Kino Europa je kultno zagrebačko fino koje je 1924.-1925. godine sagradila bogata zagrebačka obitelj Muller prema nacrtu arhitekta Srećka Florshutza sa željom da se napravi najljepše, najvažnije i najmodernije kino na ovim prostorima.

Grad Zagreb je otkupio kino u listopadu 2007. godine nakon uspješne akcije Zagreb Film Festivala i Hrvatskog FIlmskog Saveza “Daj mi kino”. Hrvatska filmska i kulturna javnost, kao i svi zaljubljenici u film, apelirali su na gradske vlasti da otkupe ovu dvoranu i ostave je za korištenje u filmske svrhe.

Početkom 2008. godine, upravljanje Kinom Europa povjereno je Zagreb Film Festivalu s namjerom da kino postane regionalni centar filma i filmske umjetnosti.

Plakati Kino Europa

Ministarstvo kulture je 2013. godine donijelo Rješenje prema kojemu je Kino Europa zaštićeno kulturno dobro te nacionalno blago Republike Hrvatske.

Interijer kina se sa svojim bogatim štukatorskim dekoracijama i postsecesijskim klasicističkim detaljima smatra jednim od najljepših gradskih prostora.

– Google oglasi –