Muzej grada Zagreba – tematska vodstva izložbom Kamen na kamen

U nekadašnjim rimskim kolonijama Trst (lat. Tergestum), Poreč (lat. Parentium) i Pula (lat. Colonia Pietas Iulia Pola), sačuvani su brojni ostaci velebnih arhitektonskih zdanja, kao što su ostaci amfiteatara, kazališta, slavoluka pobjede, hramova… Danas, nakon više od 2000 godina od njihova nastanka, privlače poglede brojnih prolaznika i posjetitelja punih divljenja, te ukazuju na izvrsno poznavanje arhitekture i načina gradnje.

U sjeverozapadnoj Istri, na području od Timava do Mirne, koje je bilo pod upravom Trsta, trenutno nema mnogo pronađenih ostataka sličnih javnih zgrada, ali su očuvani ostaci naselja, brojnih posjeda i ljetnikovaca Rimljana, poznatih kao ladanjske (lat. villa rustica), maritimne (lat. villa maritima) i prigradske vile (lat. Villa suburbana), ovisno o njihovom položaju i funkciji.

Rimski pisac Kasiodor, u svom djelu Različiti spisi (lat. Variae)  iz 6. stoljeća, opisuje ljepote obale i istarskih otoka, navodeći da na njima vile sjaje izdaleka poput bisera nanizanih na ogrlici.

Muzej grada Zagreba vas poziva na otkrivanje tajni rimske arhitekture sjeverozapadne Istre! Do 15. studenog 2020. razgledajte aktualnu gostujuću izložbu Pomorskog muzeja “Sergej Mašera” iz Pirana KAMEN NA KAMEN … Rimska arhitektura sjeverozapadne Istre i pridružite se na istoimenim TEMATSKIM VODSTVIMA izložbom!

Na vodstvima se pridružite u sljedećim terminima:
utorak – subota:  u 11 i u 15 sati
nedjelja: u 10 i u 12:30 sati

Cijena ulaznice za izložbu (koja uključuje tematsko vodstvo ) je 10 kuna.

S obzirom na ograničen broj sudionika (maksimalno 8), obavezno je najaviti dolazak bar dan ranije e-mailom (info@mgz.hr) ili telefonom (01/ 48 51 361, 01/48 51 362).

Izložba je dostupna i prilagođena osobama s invaliditetom.

Slične objave