U sklopu programa predavanja stranih stručnjaka za muzejske djelatnike u utorak 16. listopada 2018. u 11 sati u Muzejskom dokumentacijskom centru gostuju kolege iz Kunsthistorisches Museum-a iz Beča s predavanjem pod nazivom „KHM Stories“. Ovaj najveći austrijski umjetnički muzej posljednjih je desetak godina udvostručio broj svojih posjetitelja. Godine 2003. imali su svega 700 tisuća posjetitelja da bi prošle godine taj broj narastao na milijun i četiri stotine tisuća zabilježenih posjeta.

Takva promjena posljedica je politike kuće koju je pokrenula nova ravnateljica Sabine Haag vodeći se mišlju da muzeji nisu uspješni u svojoj misiji ako publika nije u mogućnosti vidjeti ne samo umjetnička djela već i, kako je rekla, „sve one emocije, perspektive i priče koje ju prate“.

Jedan od projekata koji je na tragu takve strategije osmišljen i uspješno se provodi jest i „KHM Stories“, mobilna aplikacija za pametne telefone koja posjetiteljima omogućuje istraživanje građe Kunsthistorisches Museuma pomoću interaktivnih tura na različite teme kao što su ljubav, magija, čudovišta i mnoge druge. S pametnim telefonom u ruci, posjetitelji otkrivaju ne samo dobro poznata nego i manje poznata umjetnička djela.

Posjetitelj na razigran način dobiva zanimljive uvide u umjetnička djela Muzeja. Aplikacija, primjerice, omogućuje fascinantan pogled na rendgenske snimke pozadine slike koje poput povećala otkrivaju skrivene detalje. Naglašena i odglumljena naracija kao i nekonvencionalni interaktivni elementi čine umjetnička djela Kunsthistorisches Museuma uzbudljivima, čime se stvara poveznica između prošlosti i sadašnjosti.

Muzej neprestano nadograđuje Aplikaciju kako bi pružili nova i zanimljiva vodstva za djecu i odrasle. Trenutno se ture mogu preuzeti na četiri jezika: njemačkom, engleskom, turskom i tzv. BKS-u (Bošnjačkom, Hrvatskom i Srpskom).

S ovim projektom će nas upoznati predavačice Veronika Lux i Larissa Kopp, muzejski interpretatori/edukatori Kunsthistorisches Museum-a iz Beča. (MDC)

Predavači

Larissa Kopp bečka umjetnica je i likovna pedagoginja. Stekla je titulu magistre na Umjetničkim akademijama u Nurembergu i Beču. Od 2005. god. radi kao likovna pedagoginja u Germanisches Nationalmuseum Nuremberg (KPZ – Center for Art and Cultural Education), Kunstpalais Erlangen, Sigmund Freud Museum, a od 2013. god, radi u Edukacijskom odjelu Kusthistorisches Museuma. Organizirala je, oblikovala i izvela veliki broj različitih projekata u polju likovne pedagogije za sve vrste grupa i pojedinačnih posjetitelja. Također je sudjelovala u nacionalnim i međunarodnim izložbama sa samostalnim umjetničkim projektima. Jedan od glavnih interesa je razvoj muzejskih sadržaja u odnosu na različite potrebe i interese potencijalnih posjetitelja. Od 2014. do 2018. godine voditeljica je projekta mobilne aplikacije KHM Stories.

Veronika Lux je magistrirala 2011. godine na Institutu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Beču te se iste godine zaposlila na mjestu likovnog pedagoga u Kunsthistorisches Museumu u Beču. Osim što koncipira i vodi edukativne radionice, također osmišljava vodstva na različite teme i za različite skupine individualnih posjetitelja. Od posebne joj je važnosti i interesa umjetnička edukacija za posjetitelje s fizičkim i kognitivnim invaliditetom. Od začetka projekta KHM Stories, Veronika je kao dio tima radila na kreiranju i implementaciji aplikacije. Neke od zadaća na projektu su bile odabir djela, istraživanje sadržaja, koncipiranje i revidiranje tekstova, te kontrola postupka snimanja priča u studiju.

Sadržaj donosi:

 

Istražite Lice Grada: