Mala naselja koja su prije 170 godina postala – Zagreb

”Grad je živi organizam kojeg čine ulice i trgovi, priroda i arhitektura, a što je najvažnije: tradicija i ljudi. To je puls jednog grada.”

Puls jednog grada

Puls jednog grada vas uz pomoć fotografija vodi u šetnju gradom Zagrebom, a više o samom projektu možete saznati na licegrada.hr/pulsjednoggrada

Današnji Zagreb izrastao je iz dvaju srednjovjekovnih naselja. Dva naselja stoljećima su se razvijala na susjednim brežuljcima. Biskupski Kaptol koji se izvorno više nazivao Zagrebom i Slobodni kraljevski grad Gradec. Pod biskupsku vlast pripadali su: Vlaška ulica i Laščina, Dolac, Nova Ves, Opatovina, Skalinska ulica, istočni dio današnje Tkalčićeve i ulica Pod zidom. Područje Gradeca obuhvaćalo je cijeli Gornji i Donji grad, te sela Trnje, Horvate, Črnomerec, Fraterščicu i Gračane. Tijekom godina nametnula se potreba za administrativnim ujedinjenjem u jedinstvenu općinu.

Na poticaj bana Josipa Jelačića, 7. rujna 1850. godine, car Franjo Josip I. objavljuje carski patent kojim se u jedan, slobodni, kraljevski glavni grad Zagreb udružuju sve dotadašnje samostalne jedinice. Slobodni i kraljevski grad Gradec ujedinjen je s općinama Kaptol, Nova Ves, Vlaška ulica i selo Horvati u jedinstven grad Zagreb. Zanimljivo je naglasiti da je ujedinjeni Zagreb imao oko 16 tisuća stanovnika.

Više na temu ujedinjenja naselja u grad Zagreb pročitajte u članku:

Iz galerije:

Slične objave