Maksimirski spomenik koji je nastao na poseban način

Park Maksimir je idealno mjesto za rekreaciju. Osim što je sam po sebi veliko prirodno bogatstvo za cijeli Zagreb, pruža i jedan određeni mir koji nam svima redovito treba. Maksimirom se uglavnom rekreiraju trkači, kojima su maksimirske uzbrdice i nizbrdice poseban izazov, a za one malo „naprednije“, tu dolazi na red jedan poseban spomenik.

Spomen-humak Mogila, postavljen na zapadnom rubu parka Maksimir, nastao je 1925. godine povodom obilježavanja 1000. godišnjice hrvatskog kraljevstva, a danas ga smatramo jednim od najpoznatijih obilježja u Maksimiru.

Mogila je sagrađena od grumenova zemlje donesenih iz 155 mjesta diljem Hrvatske u kojima se dogodio neki značajniji povijesni ili kulturni događaj tijekom tisućugodišnje hrvatske povijesti, a u temeljima su pohranjeni predmeti iz hrvatske kulturne baštine.

Prema vrhu vode uske stepenice koje su za mnoge rekreativce pravi izazov. Danas vrh Mogile krasi spomenik sokola koji je na to mjesto smješten 28. svibnja 1995. godine.

Stoga, kad se sljedeći put odvažite na intenzivan trk prema vrhu, sjetite se što ovaj mali kutak maksimirske šume znači za hrvatsku povijest.

Slične objave