HomeKlasikLegenda iza zagrebačke ulice koja je dobila ime po neznanoj junakinji

Legenda iza zagrebačke ulice koja je dobila ime po neznanoj junakinji

U blizini Držićeve ulice i Trga kralja Petra Krešimira IV, nalazi se ulica koja nosi neobično ime – Ulica neznane junakinje.

Ova je ulica svoje ime dobila 1928. godine, a nosi ime po neznanoj junakinji koja je prema narodnoj predaji dala svoj život u obrani Sigeta od navale cara Sulejmana II Veličanstvenog u 16. stoljeću.

1566. godine pred zidinama Sigeta u Mađarskoj, odigravala se dramatična opsada koja je rezultirala bitkom i smrću Nikole Šubića Zrinskog. Zrinski se suprostavio strašnoj sili cara Sulejmana s četrdesetak puta manje ljudstva.

Prema procjenama, Siget je od navale 100.000 Turaka branilo svega 2500 ljudi, što nije spriječilo Šubića Zrinskog da brani utvrdu do kraja.

Prema predaji, nakon bitke ljudi su na gomili mrtvih tijela branitelja sigetske utvrde pronašli neidentificirani ženski leš u muškoj odori. Navodno se radilo o Hrvatici koja je svim silama željela doprinijeti borbi protiv turske sile, zbog čega se obukla u vojnika i jurišala na tursku vojsku.

Ova je legenda, navodno, inspirirala mnoge radove naše slavne spisateljice Marije Jurić Zagorke, u čijim se romanima često može primjetiti motiv preoblačenja hrabrih djevojaka u mušku odjeću.

– Google oglasi –
Ivan Klindić
Fotoreporter koji je svoju ljubav prema gradu i fotografiji odlučio spojiti 2013. godine kada je pokrenuo Lice Grada, da bi nekoliko godina kasnije to pretvorio u svoj posao koji svakodnevno živi. U slobodno vrijeme trči maksimirskom šumom i smišlja nove ideje i poslovne pothvate za platformu koju upravo čitate.

Naslovne teme

Google search engine

– Google oglasi –