Kuća u Ilici koju su kao fotografski atelijer koristila braća Varga

U Ilici, na kućnom broju 34, nalazi se kuća izgrađena 1887.-88. godine prema projektu graditelja Kune Waidmanna za investitora Ivana Vargu.

Fotografi, braća Ivan i Gjuro Varga, prvi su Zagrepčani kojima je 1898. godine dodijeljen naslov dvorskih fotografa, a smatra ih se i jednima od najznačajnijih predstavnika zagrebačke portretne fotografije 80.-ih i 90.-ih godina 19. stoljeća.

Od 1893. do 1904. godine, braća rade zajedno u zagrebačkom atelijeru Braća Varga na već spomenutoj adresi, gdje se danas nalazi kuća koja je dobila ime baš po njima – kuća Varga.

Ova kuća je stambeno-poslovna dvokatnica s mansardom, s vrtom na padinama Gradeca, a dominira sjevernom stranom Ilice znatno nadvisijući susjedne objekte građene u isto vrijeme.

Dvorišni trakt dograđen je u sjevernom dijelu 1891. godine, prema projektu poznatog atelijera Honigsberg i Deutsch.

Na dvorišnom krilu sačuvano je kameni pilo u formi školjke s maskeromom, a sjevernom dijelu parcele, iza dvorišnog krila, nalazi se vrt s centralno smještenom fontanom kružnog oblika bazena s vodoskokom u sredini.

Tijekom 1894. godine, u dvorišnom je krilu uređen fotografski atelijer, također prema projektu atelijera Honigsberg i Deutsch.

Ovaj članak je objavljen u sklopu serijala o zaštićenim pojedinačnim kulturnim dobrima grada Zagreba.

Slične objave