Jučer je otvorena izložba u sklopu Svjetskog kongresa saksofonista

U sklopu Svjetskog kongresa saksofonista, jučer u 18:30 sati, u Talijanskom institutu u Zagrebu, u Preobraženskoj ulici 4, otvorena je izložba “Saksofobija, zbirka saksofona posvećena Adolpheu Saxu i metamorfozi saksofona”.

Izložba se sastoji od zbirke osamdesetak saksofona nastalih tijekom vremena, a predstavlja najveću svjetsku kolekciju saksofona u vlasništvu čuvenog glazbenika i kolekcionara Atillija Bernija. Izložba koja je obišla gotovo cijeli svijet danas svoje mjesto pronalazi u Zagrebu, u Talijanskom institutu, koji je ujedno organizator izložbe i partner Svjetskog kongresa saksofonista.

Tijekom izložbe posjetitelji će se poslušati zvukove nekih od najrjeđih i najneobičnijih instrumenata na svijetu. Očekuje ih najmanji saksofon na svijetu, dug samo 32 centimetra, zatim alt saksofon Grafon Plastic, instrument Adolphea Saxa, tenor saksofon Selmer Mark VI – Varitone koji je pripadao Sonnyju Rollinsu i cijeli niz ostalih saksofona na kojima su u ranijim vremenima svirali čuveni saksofonisti.

Posebno zanimljivo bit će vidjeti i čuti divovski saksofon koji je viši od dva metra, kao i trubu saksofon s dva zvona. Tijekom svog vijeka postojanja, punih 177 godina, saksofon je prošao cijeli niz preobrazbi, a bezimena cijev od nikla postala je istančan, ali moćan instrument kojim se mogu iskazati sve strati i osjećaji i sva raspoloženja. Možda ga upravo iz tog razloga mnogi smatraju najerotičnijim glazbenim instrumentom.

Izložba će biti otvorena do subote 14. srpnja 2018., a za sve zainteresirane predviđene su vođeni razgled izložbe u srijedu (11. srpnja) i petak (13. srpnja), od 13 do 14 sati.