Izložba “Tamno bijela zemlja” Zlatana Vehabovića u Umjetničkom paviljonu

U Umjetničkom paviljonu grada Zagreba, 19. srpnja 2018. godine otvorena je izložba “Tamno bijela zemlja” autora Zlatana Vehabovića.

Zlatan Vehabović se smatra jednim od vodećih suvreenih hrvatskih slikara mlađe generacije, a izložba “Tamno bijela zemlja” održava se u ciklusu ambijentalnih izložbi suvremenih hrvatskih umjetnika kreiranih specijalno za Umjetnički paviljon.

O izložbi:

Izložba Tamno bijela zemlja rezultat je sudjelovanja autora u ekspediciji na jedrenjaku čija se ruta protezala krajnjom nezamrznutom regijom polarnoga arktičkog mora uz obale otoka Svalbard. Pet tjedana intenzivnog boravka na jedrenjaku u jesen 2016. godine sastojalo se od plovidbe, redovnih iskrcavanja u nenaseljena priobalna područja golemog arhipelaga, aktivnog planinskog pješačenja te obilaska nastanjenih i napuštenih boravišta te manjih gradova regije, a cijelo iskustvo umjetnik je dokumentirao fotoaparatom. Po povratku u atelijer u Zagrebu, iscrpnim revidiranjem umjetnik je podijelio snimljeni materijal u četiri tematske skupine, djelomično samonametnute prirodom podneblja, a dijelom specifičnim osobnim interesima (ekspedicija, pejzaž, povijest / politika regije i ekološka dimenzija umjetnikovog iskustva). Putem kolažiranja te superimpozije različitih dijelova snimljene dokumentacije nastalo je 30 predložaka koji su poslužili za kompoziciju 21 slike koje će kao krajnji produkt ovoga projekta biti izložene u Umjetničkom paviljonu.

Za vrijeme trajanja izložbe Umjetnički paviljon bit će otvoren za posjetitelje prema redovnom radnom vremenu, od utorka do nedjelje od 11 do 20 sati, odnosno petkom do 21 sat.

Izložba će ostati otvorena sve do 02. rujna 2018. godine.