U okviru međunarodne konferencije „Kronike plaćenika, legende i stereotipi“ organizirane u povodu obilježavanja 400. obljetnice početka Tridesetogodišnjeg rata (1618. – 1648.), Hrvatski povijesni muzej priredio je izložbu „Mač, koplje i bure baruta“ kojom na temelju odabrane građe iz fundusa nastoji potkrijepiti i vizualizirati sjećanje na ovaj veliki paneuropski sukob. 

Vojnici s područja Hrvatske, poglavito Vojne krajine, bili su jedni od ključnih sudionika tog značajnog sukoba. Nikola Zrinski, Juraj Rattkay, Nikola Ostrošić te Nikola Kapilet, samo su neki od sudionika čija je uloga bila istaknuta u svim periodima rata.

Pored njihovih grafika, ujedno su izložene i one tadašnjih europskih vladara Ferdinanda II, Ferdinanda III, vojskovođa kao što su Johann Ludwig Hektor Isolani, Albrecht Wallenstein i Walter Leslie, čija su djelovanja ostavila neizbrisiv trag u ovom pogubnom ratu i pod čijim su se zapovjedništvom borili mnogi hrvatski vojnici. Izložba je popraćena ne samo grafičkim prikazima, već oružjem, vojnom opremom, zastavama, zemljovidima i kovanicama iz tog vremena kako bi posjetiteljima približili jedno od najturbulentnijih razdoblja europske povijesti.

Izložba se otvara 10. travnja, a biti će otvorena sve do 7. srpnja 2018. godine.

Istražite Lice Grada: