U sklopu mjeseca svibnja, posvećenog vožnji bicikla u Zagrebu, u tunelu Grič se održava prigodna izložba. 

Izložba “Kronika uspjeha, povijest bicikla u Zagrebu” predstavlja izbor iz bogatog stalnog postava Hrvatskog športskog muzeja koji samo što nije službeno otvorio svoja vrata za javnost.

Izložena dokumentacija izbor je iz zbirke o povijesti biciklizma u Hrvatskoj, a govori o velikoj popularnosti bicikla u Zagrebu i uspjehu zagrebačkih i hrvatskih biciklista s kraja 19. pa sve do sredine 20. stoljeća. Zagrepčani i ostali osjetitelji moći će vidjeti životopisne fotografije s poznatih biciklističkih utrka, dokumente prvih biciklističkih klubova, medalje, diplome, članske knjižice i mnoge druge predmete koji svjedoče o povijesti bicikla i biciklizma u Zagrebu.

Prvi bicikl u Zagreb donio je Ladislav Beluš 1867. godine, a već 26. lipnja 1885. godine osniva se i Prvo hrvatsko društvo biciklista koje je promoviralo kultiviranu vožnju kroz grad i organizirajući izlete u okolici Zagreba. Uskoro se osnivaju brojni klubovi u više gradova, a u Zagrebu su to Hrvatski klub biciklista Sokol 1887., Koturaški klub Slaven 1894., Klub biciklista Velocitas 1892. i Zagrebački koturaški klub Orao 1904. godine.

Biciklizam je u Hrvatskoj u drugoj polovici 19. stoljeća bio najrazvijeniji sport. To potvrđuje i podatak da je 29. lipnja 1886. godine priređena prva biciklistička utrka u Zagrebu na Zrinjevcu, a prva cestovna utrka u Hrvatskoj održana je 1892. godine od Zagreba do Petrinje na kojoj je sudjelovalo 12 vozača.

Svjedoci razvoja i snage biciklizma su izgrađeni objekti i biciklistička trkališta, a Zagreb ih je krajem 19. stoljeća imao tri. Prvo biciklističko trkalište izgrađeno je 1891. godine na današnjem Rooseveltovom trgu, ispred Muzeja Mimara.

Biciklizam je sportska grana koja je prva u Hrvatskoj osnovala strukovni sportski savez na osnivačkoj sjednici Saveza hrvatskih biciklista održanoj 14. travnja 1894 godine, a iste godine, 01. studenog, biciklisti u Zagrebu pokreću i sturčni sportski časopis “Sport – Glasilo za sve sportske struke”.

Biciklisti koji su sudjelovali i osvojili prva mjesta na međunarodnim natjecanjima su Milan Meniga i Franjo Gregl, a između dvaju svjetskih ratova pojavljuju se i ostala imena koja osvajaju prvenstva države.

Na Olimpijskim igrama u Parizu sudjeluju trojica biciklista, a hrvatski biciklisti sudjeluju i na cestovnom Svjetskom prvenstvu u Milanu 1926. i na Tour de Franceu 1936. godine.

Sviđaju vam se fotografije portala Lice Grada? Pogledajte našu bazu zagrebačkih fotografija smještenu na portalu licegrada.media gdje možete pronaći više od 50.000 raznih kadrova sa zagrebačkih ulica!

Istražite Lice Grada: