Moto klub specijalne policije iz Domovinskog rata i Hrvatski povijesni muzej vas pozivaju na svečano otvorenje izložbe umjetničke fotografije “Hrvatski ratnici – Ukrajina” u povodu 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

Svečano otvorenje će se održati 30. studenoga 2018. godine u velikoj dvorani Hrvatskog povijesnog muzeja, u Matoševoj 9, Zagreb, s početkom u 19 sati.

Izložba umjetničkih fotografija „Hrvatski ratnici – Ukrajina” dio je istoimenog projekta Moto kluba specijalne policije iz Domovinskog rata (MKSP), a koji je u cjelini svojim nazivom, sadržajem i porukom posvećen hrvatskom ratniku u svim povijesnim vremenima. Projekt je uključivao putovanje motociklima od Hrvatske do Ukrajine, obilježavanje i odavanje počasti poginulim hrvatskim vojnicima na području Galicije i Bukovine tijekom Prvog svjetskog rata, susret s lokalnim vlastima i policijom.

Putovanju su se pridružila i dva člana akademske zajednice, dr. sc. Amir Obhođaš, povjesničar iz Hrvatskog državnog arhiva, istraživač hrvatske vojne povijesti, te dr. sc. Jevgenij Paščenko s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izvanredni profesor na Katedri za ukrajinski jezik i književnost, istraživač i autor knjige “Hrvatski grobovi 1914.-1918., Karpati, Galicija, Bukovina”. Na temelju prikupljenih materijala s putovanja MKSP je pripremio istoimeni dokumentarni film „Hrvatski ratnici – Ukrajina” i predmetnu izložbu umjetničkih fotografija.

Izložene fotografije prate sedmodnevno putovanje u Ukrajinu na koje su članovi MKSP-a krenuli 18. lipnja 2018. iz Zagreba te ga nastavili kroz Mađarsku, Poljsku i Češku. Autor fotografija je Tomislav Veić, ujedno i sam branitelj. Izložba će biti otvorena za javnost od 30. studenog 2018. do 03. ožujka 2019. godine.

Istražite Lice Grada: