VijestiDogađanja u ZagrebuIzložba fotografija "Vizualne iluzije i enigme" autorice Vere Jurić u Fotoklubu...

Izložba fotografija “Vizualne iluzije i enigme” autorice Vere Jurić u Fotoklubu Zagreb

U galeriji Fotokluba Zagreb održat će se otvorenje izložbe fotografija “Vizualne iluzije i enigme” autorice Vere Jurić. Otvorenje izložbe je na rasporedu 22. listopada 2019. godine s početkom u 19.30 sati, a možete ju pogledati do 8. studenog 2019. godine.

LIKOVNOST PRIJE SVEGA

“Izložba Vere Jurić pruža prigodu da uz njena dosadašnja fotografska djela upoznamo i njen novi opus i novi fotografski izričaj. Njen dosadašnji fotografski izričaj i njenu poetiku imali smo prigodu upoznati na njenoj prvoj samostalnoj izložbi pod nazivom ”Moja Kuba” (2015. godine) i na skupnim i žiriranim izložbama fotografije, kao i  kroz fotografije koje objavljivljuje na osobnoj stranici Facebooka. Njen izričaj sastoji se u činjenici da u svom stvaralaštvu daje prioritet sadržaju fotografske slike dok se forma nalazi u drugom planu. 

Na ovoj, pak, izložbi uz fotografije spomenuta fotografskog izričaja, autorica pokazuje i nove autorske fotografije u kojima prepoznajemo njene nove pristupe. U kojima, pak, daje prioritet formi pa tako otkrivamo fotografije njene nove stvarnosti u obliku vizualnih iluzija i enigmi.

Izložbu čine trideset fotografija koje je autorica odabrala iz svoga šireg opusa i razvrstala ih u tri tematske cjeline: »Kako vrijeme prolazi«, »Žuta invazija« i »Vizualne enigme«, koje  naslovom izložbe »Vizualne iluzije i enigme« povezuje u jednu konzistentnu cjelinu.

U prvoj tematskoj cjelini, u svojim stvaralačkim postupcima autorica daje težište sadržaju pa tako fotografije iz te cjeline po svojoj prirodi i značenju teže dokumentarnoj i reporterskoj fotografiji, a u drugim dvjema tematskim cjelinama – težište je dala formi i apstraktnom likovnom izražaju. 

Prva tematska serija pod naslovom » Kako vrijeme prolazi« sadrži fotografije koje je autorica snimila iz svog stana sa 16. kata. Skoro svakodnevno s balkona svog stana snimala je park i prostor igrališta za odrasle,  razne prizore i događanja na njima. Igralište je postalo vizualno zanimljivije nakon uređenja 2016.godine pa je tako ponekad s visine izgledalo kao bazen s vodom privlačan za fotografiranje.  

Ovom serijom fotografija (kao uostalom i fotografijama s njenih objava na osobnoj stranici Facebooka) autorica pokazuje izvaredan smisao za »Life«, dokumentarnu i reportersku fotografiju visokih likovnnih vrijednosti, autentičnih i metaforičkih značenja.. 

U drugim dvjema tematskima cjelinama, autorica primjenjuje nove fotografske pristupe i postupke pa tako iz jedne autentične stvarnosti stvara nova djela, novih vrijednosti, značenja i tumačenja. Njene stvaralačke pristupe i postupke tu možemo shvatiti i  kao njenu svojevrsnu igru, istraživanje i eksperimentiranje kroz fotografiranje s raznih stojnih točaka, raznih kutova, malih fokusnih dubina i oštrina vizualnih elemenata, smjelom kompozicijom boja, njihovom harmonijom ili kontrastima i slično. 

Tako u stvaranju druge tematske serije fotografija »Žuta invazija« autorica se u intimi balkona svog doma poigrava plavim bocama na žutoj podlozi stola, pretvarajući svojom kamerom oblike i boju boca u  zanimljive fotografije igre plavih krugova na žutom fonu.  

Fotografije u trećoj tematskoj cjelini »Vizualne enigme« zaista su estetski posebne, dopadljive, smjele, zagonetne i provokativne, kako zbog studioznog izbora motiva, tako i zbog raspjevanog kolorita, brižljive likovne obrade, kompozicijske dovršenosti i poetskih metafora slojevitih značenja. 

I na kraju, valja istaknuti da Vera Jurić u svom stvaralačkom činu ne upotrebljava neke unaprijed izabrane sheme i obrasce, a Photoshop u obradi fotografija koristi samo u izuzetnim slučajevima s njihovom minimalnom obradom.”

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP

Naslovne teme