Fotoklub Zagreb vas poziva na otvorenje izložbe fotografija “2A arhitektura i apstrakcija” autora Hrvoja Mahovića. Otvorenje izložbe održat će se 22. listopada 2019. godine u 19.30 u galeriji Fotokluba Zagreb, a možete ju pogledati do 8. studenog 2019. godine.

“Arhitektura je oduvijek bila zanimljiv motiv fotografima. Najčešće su se fotografijom isticale karakteristike, ljepota ili funkcionalnost građevine savršenim odabirom kadra ili se dokumentirao protok vremena koje je ostavilo svoj trag na njima. Danas, digitalna fotografija otvara mogućnost eksperimentalnog istraživanja grada i kreiranja vlastitog doživljaja arhitekture. 

Svoju prvu samostalnu izložbu u Galeriji Fotokuba Zagreb, Hrvoje Mahović posvetio je upravo arhitekturi. Putujući svijetom, Hrvoje ne fotografira razglednice, ne dokumentira viđeno samo za album uspomena. Svoju percepciju arhitekture koju susreće na putovanjima, usmjerava traženju novih geometrijskih formi unutar postojećeg volumena i tako fotografijom transformira arhitekturu u figure koje leže u ravnini. Pomno promatra i izdvaja detalje koje kompozicijski slaže u nove oblike, objektivom bilježi neobične odnose zidova i konstrukcija, punog i praznog prostora, svjetla, boje i teksture. Na taj način poznate građevine postaju neprepoznatljive, drugačije, privlačnije i zanimljivije. Čvrsta forma postaje apstraktno šarenilo ili čista geometrijska iluzija. 

Najčešće mu je pogled usmjeren u visine ali i ono što je u razini očiju ili čak pod nogama, svjetiljke ili odrazi u vodi, imaju svoju apstraktnu komponentu i pretvaraju grad u novo magično tkanje.

U većini od tridesetak fotografija veliku ulogu ima boja koja naglašava drugačiju dimenziju bilo svoda crkve, spiralnog stubišta, stropa aerodroma ili podzemne željeznice, ostavljajući gledatelju da prepozna građevinu ili da u svojoj imaginaciji izgradi novu. 

No, Hrvoje ipak ne može bez čovjeka i crno bijele fotografije. U vrtlogu boja i linija, provlači se nekoliko fotografija koje sjetno, gotovo poetski prikazuju ulicu u gustom hladu, tek sa sunčanim tragom na pločniku i sjenom prolaznika.  Konačno, čovjek je graditelj i prolaznik u vremenu, a ono što je izgradio ostaje i opstaje puno duže od njegova vijeka.

Hrvoje uspješno vlada kadriranjem kako interijera tako i eksterijera i potpuno je nevažno gdje je fotografija nastala: u Europi, Australiji ili Aziji. Njezina je vrijednost u autorskom umjetničkom i kreativnom smislu.

Zadnjih godina u klubu nije bilo slične izložbe i zato je odabir i prezentacija teme pravo osvježenje u izlagačkoj djelatnosti Fotokluba Zagreb.”

Neda Rački, EFIAP/p

Istražite Lice Grada: