Muzej suvremene umjetnosti prvi će put u Hrvatskoj na samostalnoj izložbi (12. rujan 2019. godine u 20 sati) predstaviti recentne filmove, kolaže i umjetničke knjige jednog od međunarodno najprisutnijih hrvatskih umjetnika, Damira Očka. Time će se u Hrvatskoj prvi puta okupiti Očkova iznimno zapažena produkcija u posljednjih deset godina, uključujući i dio radova prikazanih u hrvatskom paviljonu na Venecijanskom bijenalu 2015. godine.

Izložba Ljudska mjera / Human scale okuplja 5 ključnih filmskih radova: SPRING (2012.), TK (2014.), Treći stupanj (2015.), DICTA I (2017.) i DICTA II (2018.), u kojima figure tijela ukazuju na interakcije između društva kontrole i nasilja koje ono proizvodi. “Ljudska mjera” iz naslova upućuje na ranjivost i prolaznost tjelesnosti, osjećaje nesigurnosti i neizvjesnosti. U njoj je ljudskost istovremeno i subjekt i objekt, i očište i gradacija ili skala. Skala ranjivosti i izloženosti u kojoj se, primjerice, naziv rada “Treći stupanj” odnosi ne samo na teške opekotine, već i na tehnike ispitivanja ili mučenja legalizirane unutar zaštite vladajućeg poretka.

Više o izložbi: http://bit.ly/2lFwdB2

Kustosice izložbe: Branka Benčić, Jasna Jakšić
Arhitektura i postav: Ana Dana Beroš i Damir Očko

Izložbu podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske; Galerija Gaep, Bukurešt; Galerija Tiziana di Caro, Napulj; Regeneracija Zabok i Combis.

Tekst: Izložba: Damir Očko „Ljudska mjera / Human Scale“

Istražite Lice Grada: