Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti je najviša hrvatska znanstvena i umjetnička institucija čiji je utemeljitelj Josip Juraj Strossmayer. Glavne zadaće HAZU-a su utvrđene u članku 3. Zakona o HAZU, a navodi se da: Akademija potiče i organizira znanstveni rad i zalaže se za primjenu postignutih rezultata, razvija umjetničku i kulturnu djelatnost i brine o hrvatskoj kulturnoj baštini i njezinoj afirmaciji u svijetu: objavljuje rezultate znanstvenih istraživanja i umjetničkog stvaralaštva te daje prijedloge i mišljenja za unapređivanje znanosti i umjetnosti na područjima koja su od osobite važnosti za Republiku Hrvatsku.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti kod parka Zrinjevac

U sklopu HAZU-a postoji i knjižnica Akademije koja je od 2009. godine smještena u neposrednoj blizini zgrade HAZU-a – i to na trgu koji nosi ime po utemeljitelju HAZU-a – Trgu Josipa Jurja Strossmayera. Knjižnica je smještena u južnom dijelu trga na mjestu gdje se nekada nalazio kemijski laboratorij, zbog čega na svom pročelju ima zanimljive detalje.

Naime, na pročelju knjižnice se nalaze ispisana imena istaknutih kemičara i fizičara, poput Daltona, Lavosiera, Avogarda i ostalih.

Inače, u knjižnici se između ostalog čuva i 4.700 starih i rijetkih svezaka knjiga koje datiraju iz vremena s početka 16. stoljeća sve do sredine 19. stoljeća.

Sviđaju vam se fotografije portala Lice Grada? Pogledajte našu bazu zagrebačkih fotografija smještenu na portalu licegrada.media gdje možete pronaći više od 50.000 raznih kadrova sa zagrebačkih ulica!

Istražite Lice Grada: