Hotel Esplanade i Glavni kolodvor podsjećaju na vrijeme Orient Expressa

Hotel Esplanade je jedan od najpoznatijih zagrebačkih hotela, smješten tik uz Glavni željeznički kolodvor. Izgrađen je 1925. godine s ciljem pružanja smještaja putnicima legendarnog vlaka Orient Express, koji je prometovao na liniji Pariz – Istanbul.

Orient Express je jedan od najslavnijih vlakova u povijesti željeznice, a kroz povijest je postao sinonim za luksuzno putovanje vlakom. Kroz povijest, ruta se mnogo puta mijenjala – prvobitno je vozio od Pariza do rumunjskog grada Giurgiu, ali je najčešće povezivao dva grada: Pariz i Istanbul.

Kroz povijest, ističe se nekoliko bitnih godina vezanih uz Orient Express, od kojih su zanimljivi sljedeći: 1883. – polazak prvog Orient Expressa iz Pariza prema gradu Varna u Bugarskoj, dok je prema Istanbulu krenuo sljedeće godine; 1892. – u vlaku izbija epidemija kolere; 1929. – vlak je na pet dana zapeo u snijegu u Turskoj, što je inspiriralo Agathu Christie da napiše svoj roman “Ubojstvo u Orijent Expressu”.

1977. – Vlak je postao “Nostalgie-Istanbul-Orient-Express” (NIOE) koji je vozio u službi privatne tvrtke; 1991. – poznati mađioničar David Copperfield je učinio da nestane jedan od vagona NIOE Orient Expressa, težak 70 tona; 2007. – NIOE ne morao prekinuti prometovanje zbog marketinškog spora oko imena.

Hotel Esplanade

Iako danas nema vlakova poput legendarnog Orient Expressa, koji je zaslužio mjesto u različitim knjigama, romanima i filmovima, Hotel Esplanade stoji u spomen vremenima kada se na putovanje gledalo potpuno drugačije, pogotovo na željeznička putovanja.

Slične objave