Predstava Molly Sweeney gostuje u Zagrebačkom kazalištu mladih 16. i 17. listopada 2018. u 20:00 sati. Predstava se prikazuje u koprodukciji Kulturno umjetničke udruge ROMB, UO Mitropa, HNK Šibenik i Umjetničke akademije u Splitu u suradnji sa Županijskom udrugom slijepih Split. 

Priča o glavnoj junakinji, mladoj ženi gotovo slijepoj od rođenja a kojoj bi operativni zahvat trebao pomoći, strukturirana je kroz tri usporedna solilokvija: jedan je onaj doktora Ricea, oftalmologa, koji će u Mollynom medicinskom slučaju naći mogućnost obnove propale karijere, drugi je monolog Mollynog mladog supruga, Franka, mladića opsesivno posvećenog potrazi za uzbuđenjima i nesvakidašnjim situacijama i treći je priča same Molly. Posljedice za Molly paradoksalno su dramatične.

Urušava se u spoznaji da je odbacila vlastitu posebnost kojom je do tada osjećala život kao dar. Naposljetku, njezin izbor je odbijanje vida, ali ne na način kojim se slavi unutrašnji vid (kao što to čini tragični junak Edip) već kao sunovraćenje u procijep gdje vlada slijepi vid, u procijep između “vidjeti i ne vidjeti,” o kojem piše neurolog Oliver Sacks u svojem eseju koji je Briana Friela i nadahnuo za pisanje drame Molly Sweeney , komada koji sa jedne strane svojom dirljivošću, a s druge velikom temom, temom o cijeni ljudske slobode, dokazuje ovog pisca kao jednog od najznačajnijih dramatičara na razmeđu stoljeća.

Redateljica : Bruna Bebić
Dramaturginja : Lada Martinac
Scenografkinja : Danira Matošić
Kostimografkinja : Ana Marin
Izbor glazbe i video : Edi Matić
Vizualni identitet : Bruno Bebić
Producentica : Nela Perković

IGRAJU:
Monika Vuco – Molly
Pere Eranović – Frank
Alen Čelić – dr. Rice
u video projekciji glume:
Goran Marković – Mollyn otac
Klara Pavlović – mala Molly

Sadržaj donosi:

 

Istražite Lice Grada: