Na današnji dan, 1823. godine, u Velikom Žitniku rođen je hrvatski političar, publicist i književnik – Ante Starčević. Osim politikom, Starčević se bavio i poviješću, filologijom, književnom kritikom, filozofijom, pisanjem pjesama, dramom, političkom satirom i prevoditeljstvom.

Još za vrijeme života prozvan je “Ocem domovine” zbog svog političkog djelovanja.

Po Starčeviću je nazvan trg u Zagrebu smješten u samoj blizini Glavnog kolodvora

Starčević je studirao filozofiju na Kraljevskoj akademiji u Zagrebu, zatim teologiju u Senju, a doktorirao je filozofiju u Pešti. Do 1861. godine je radio u odvjetničkoj kancelariji u Zagrebu nakon što nije uspio dobiti mjesto profesora na zagrebačkoj Akademiji.

U Hrvatskom je saboru bio najvatreniji zagovornik hrvatske neovisnosti, a odlučno se protivio bilo kakvim upravnim i državnim vezanjima Hrvatske s Austrijom i Mađarskom. 1861. godine, zajedno s Eugenom Kvaternikom, osnovao je Stranku prava.

Trg dr. Ante Starčevića

Poznat je Starčevićev glasoviti slogan “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”.

Pokrenuo je prvi političko-satirični list u Hrvatskoj “Zvekan”, a pisao je i za pravaški list “Hervat”. U pisanju tekstova obrušavao se na ostatke feudalizma, zalagao se za demokratizaciju javnog života te žestoko kritizirao katoličku crkvu.

Ante Starčević je u 73. godini života preminuo u Zagrebu, a prema vlastitoj je želji pokopan na groblju u Šestinama, kraj crkve sv. Mirka.

Istražite Lice Grada: