Filmski program Food Film Festivala Zagreb u parku Zrinjevac

Jučer je na zagrebačkom Zrinjevcu otvoren Food Film Festival Zagreb koji donosi bogat program u narednim danima. Osim bogatog programa i fine hrane, prolaznicima najviše plijene pažnju šareni kišobrani koji su postavljenu uz šetnicu između Glazbenog paviljona i meteorološkog stupa, koji se nalazi na sjevernoj strani parka.

U nastavku vam donosimo program festivala:

Subota, 08. rujna – Pariz može čekati (2016.) – 20:30

U redateljskom i scenarističkom filmskom debiju 81-godišnje Eleanor Coppole glavnu ulogu igra za „Oscar“ nominirana Diane Lane kao žena holivudskog producenta koja neočekivano krene na putovanje Francuskom koje će u njoj probuditi svijest o sebi i radost življenja. Anne (Diane Lane) nalazi se na raskrižju života. U dugovječnom braku s ambicioznim, ali nemarnim filmskim producentom (Alec Baldwin), ona krene na putovanje iz Cannesa u Pariz s poslovnim partnerom svog supruga (Arnaud Viard). Ono što je trebala biti sedmosatna vožnja pretvori se u putovanje puno otkrića koje uključuje slikovite znamenitosti, finu hranu i vino, humor, mudrost i još puno toga što Anne nanovo budi osjećaje i daje novu žudnju za životom.

Ono što je posebno interesantno je da je Coppola je angažirala posebnu savjetnicu koja se brinula da za točan wine pairing i uvjerljivost restoranskih scena.

Nedjelja, 09. rujna – Najbolji recept (2013.) – 20:30

Mark je student ali i iznimno talentirani kuhar koji želi jednog dana naslijediti vođenje restorana koji je u vlasništvu njegovog djeda Haoa. Hao je samostalno odgojio svog unuka i želi da on završi prestižni fakultet i postane inžinjer, a ne da postane kuhar.

Kada se djed teško razboli, a restoran dođe do bankrota i zatvaranja, Mark se odluči kockati. Prijavljuje se na televizijsko kulinarsko natjecanje koje vodi Julia, a pobjednik osvaja milijun dolara. U tom natjecanju Marku će najveći protivnik biti David Chan, buntovni kuhar čiji se otac također protivi njegovoj kulinarskoj karijeri.

Ponedjeljak, 10. rujna – Soul kuhinja (2009.) – 20:30

Zinos Kazantsakis (A. Bousdoukos) vlasnik je neuglednog restorana u predgrađu Hamburga, inače preuređenog hangara, u koji zalazi sirotinja i jedan punk sastav koji nikada ne plati iznajmljivanje – mogli bi reći da tamo živi zanimljiva zajednica ekscentričnih likova. Kako posao sve slabije ide, a nema baš nagovještaja da bi se situacija mogla drastično promijeniti, Zinos odluči prodati restoran. Istodobno, njegova djevojka Nadine (P. Roggan) dobije poslovnu ponudu u Šangaju i ostavi ga, ali i zbog toga što smatra da ju je on previše zanemarivao. Da bi je vratio, odluči otići za njom, no prije toga zaposli novoga kuhara, također grčkog podrijetla, koji je poduzetan i počne kuhati izvrsna jela i uvede DJ-a kao zabavljača. Uskoro restoran osvane u novom ruhu, dobije nove mušterije, što sasvim izmijeni ovu rupu koja je bila pred propašću… No Zinos se vrati jer ulovi djevojku s drugim tipom pa ova dvojica sada moraju skupa voditi restoran.

Soul Kitchen zabavan je i dopadljiv film nadarenoga njemačkog redatelja turskog podrijetla Fatiha Akina, gledateljima najpoznatijega kao redatelja kultnoga Gegen die Wand te komedije Im Juli. Uz dobru režiju i odlično odabrane glumce (osobito sjajnoga redateljeva glumca Moritza Bleibtreua), film Soul Kitchen vesela je priča iz Akinu poznata svijeta njemačkih doseljenika, s radnjom smještenom u radničku četvrt Hamburga, koja se vrti oko neuglednog restorana. Uz redatelja, scenarij potpisuje Grk s njemačkom adresom Adam Bousdoukos, kojemu je inspiracija bila vlastita priča, jer je bio vlasnik lokala u kojemu je Fatih Akin bio redoviti gost.

Utorak, 11. rujna – Teatar života (2016.) – 20:30

U izvanrednoj pučkoj kuhinji u Milanu, dva beskrajno različita svijeta sjedinila su se u jedinstvenom društvenom eksperimentu. Teatar života prikazuje nevjerojatan odnos stvoren između najboljih svjetskih chefova otmjenih restorana i najugroženijih grupa u gradu: izbjeglica, bivših ovisnika, bivših zaposlenika seks industrije i brojih drugih koji nemaju gdje.

Na svjetskom sajmu Expo Milano 2015, poznati chef Massimo Bottura, čiji je restoran Osteria Francescana proglašen najboljim u svijetu 2016. godine, pozvao je svojih 60 međunarodnih kolega da mu se pridruže u transformiranju hrane namijenjene kontejneru u ukusne, hranjive obroke za najgladnije stanovnike Italije. Međutim, dokumentarac ulazi još dublje u ovu važnu priču o hrani: bilježi dirljive susrete gostiju pučke kuhinje kojima je zajednica ovdje iskazala dobrodošlicu te nam pruža uvid u njihovo srce i dušu u cijelom tom procesu.

Srijeda, 12. rujna – Mr. Church (2017.) – 20:30

Mr. Church priča o jedinstvenom prijateljstvu koje se razvija kada mlada djevojčica i njena majka zadrže talentiranog kuhara – Henry Joseph Church-a. Drama je inspirirana istinitim događajima, a radnja prati kuhara Henryja Josepha Churcha i rastuće prijateljstvo između njega i mlade Charlotte. Kuhar dolazi u dom obitelji Brody zbog danog obećanja da će se brinuti za Marie koja umire od raka i njenu kćer Charlotte. Kći nikako nije oduševljena ovim razvojem događaja i opire se sprijateljiti s nepoznatim kuharom. Planiranih 6 mjeseci pretvori se u 6 godina zajedničkog života Marie, Charlotte i gospodina Churcha, tijekom kojeg Church postaje iznimno važna osoba u Charlottinom životu.

Eddy Murphy je preuzeo ulogu gospodina Churcha dok Britt Robertson igra Charlotte. Uz njih u filmu glume i Lucy Fry, Natascha McElhone, Xavier Samuel te Mckenna Grace. Scenarijem kojeg je napisala Susan McMartin ravna Bruce Beresford.

Četvrtak, 13. rujna – Mravi na škampu (2017.) – 20:30

U siječnju 2015. Noma, prepoznat kao najbolji svjetski restoran, koji vodi karizmatičan chef René Redzepi, preselio je s cijelim timom iz Danske u Japan. Može li Redzepi, poznat po svojoj jedinstvenoj kuhinji i prenošenju danskog krajolika kao i “vremena i prostora” na tanjur, zajedno sa svojim timom primijeniti svoju filozofiju na posve strano iskustvo koristeći sastojke koje nikada prije nije vidio i sve to pod intenzivnim pritiskom i kontrolom koja dolazi s vođenjem najboljeg svjetskog restorana?

Ovaj dokumentarac prepun hrane po prvi nam put pruža uvid u um jednog o najutjecajnijih ljudi u svijetu (prema Time Magazinu) i njegovog međunarodnog tima dok prihvaćaju jedan od najvećih izazova u svojim karijerama.

Mravi na škampu film je o istraživanju kreativnosti i inspiracije, putovanje o otkrivanju ljudi i mjesta, znamenitosti i zvukova, okusa i aroma jedne od najljepših svjetskih kultura hrane.

Petak, 14. rujna – Carigradska kuhinja (2003.) – 22:00

Fanis je Grk odrastao u Istanbulu, s djedom koji je bio izvrstan kuhar i vlasnik prodavaonice začina. Slušajući djedovu filozofiju kako hrana pridonosi ljepoti života, dječak usvoji ljubav prema kuhanju, a kao malen se i zaljubi u djedovu susjedu, lijepu Turkinju Saimu. Nakon Istanbulske pobune protiv Grka 1955. godine (u kojoj je mnogo Grka bilo prisiljeno napustiti Istanbul), Fanis se s roditeljima odseli u Atenu, dok mu djed ostane u Turskoj.

Trideset i pet godina kasnije Fanis je postao profesor astronomije no nikako se nije uspio pomiriti sa životom u Ateni. Odluči se vratiti u Tursku, susresti se s djedom i Saimom…

U glavnim ulogama nastupaju Grcima poznati glumci Georges Corraface, Ieroklis Michaelidis i Renia Louizidou. Film “Politiki kouzina” osvojio je nekoliko nagrada na filmskom festivalu u Solunu.”Politiki kouzina” zabavan je i dopadljiv film grčkoga redatelja i scenarista Tassosa Boulmetisa. Vesela je to priča koja propagira uživanje u malim životnim radostima poput kuhanja, no s gorkom pozadinom političkog sukoba Grka i Turaka. Film tako donosi jasnu poruku mira i tolerancije, pokazujući kako sukobi na razini politike mogu upropastiti lijepe životne stvari.

Subota, 15. rujna – Sushi na meksički način (2014.) – 22:30

Godine rada u prehrambenoj industriji učinile su Juanine ruke jako, jako brzima. Juana zna velikom brzinom i preciznošću narezati na kriške i isjeći na kockice sve što joj donesete. Kad odustane od prodaje voća na pokretnom štandu da bi pronašla sigurniji posao, zaposli se kao pomoćnica u kuhinji u lokalnom japanskom restoranu. Upravo tamo otkriva potpuno novi svijet kuhinje i kulture, daleko drukčiji od svega što je do tada znala.

Dok radi u restoranu, Juana potajno promatra sushi chefove i naposljetku sama nauči praviti sushi. Probuđena kreativnost i ponovno zapaljena strast za hranom tjera je da želi više od svog posla i života. Juana u konačnici pokušava postati sushi chef, ali to joj ne uspijeva jer ostali smatraju da pripada „krivoj“ rasi i spolu. Unatoč svim preprekama, Juana započinje putovanje samootkrivanja odlučna ne dopustiti nikom da je zaustavi u ostvarenju vlastitog sna.

Nedjelja, 16. rujna – Okus života (2015.) – 20:30

Voditelj male pekarnice nađe se suočen s čudnom, ali simpatičnom staricom u potrazi za poslom. Okus njezine domaće paste od graha uvjeri ga da je zaposli, što započne odnos koji se svodi na puno više od puke hrane.

Sentaro vodi malu pekarnicu koja prodaje dorayakije – peciva punjena slatkom pastom od crvenoga graha („an“). Kad se stara Tokue ponudi pomagati u kuhinji, on nevoljko prihvati. Ali Tokue dokazuje da ima čarobne ruke kada je u pitanju pravljenje „ana“. Zahvaljujući njezinu tajnom receptu posao počne cvjetati… A s vremenom, Sentaro i Tokue otvorit će svoja srca kako bi otkrili stare rane sve dok Sentaro ne otkrije da je Tokue bolesna…