Enciklopedija: Zagreb

Dobrodošli na stranicu Enciklopedija: Zagreb gdje vam donosimo sve osnovne, poznate i manje poznate informacije o gradu Zagrebu. Upravo gledate glavnu stranicu s koje, u podnožju, možete izabrati određenu tematsku jedinicu o Zagrebu o kojoj želite saznati više.

Osnovne informacije o Zagrebu

Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske, i najveći grad u Hrvatskoj po broju stanovnika. Šire područje grada okuplja više od milijun stanovnika. Povijesno gledajući, grad Zagreb je izrastao iz dva naselja na susjednim brežuljcima – Gradeca i Kaptola, koji čine jezgru današnjeg grada, njegovo povijesno središte. Nalazi se na jugozapadnom rubu Panonske nizine na prosječnoj nadmorskoj visini od 122 m (nadmorska visina određena prema nadmorskoj visini parka Zrinjevac), a podno južnih padina Medvednice, na lijevoj i desnoj obali rijeke Save. Položaj grada, koji je na mjestu spajanja alpske, dinarske, jadranske i Panonske regije, omogućio je da Zagreb postane most između srednjoeuropskog i jadranskog područja.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Zagrebu živi 790.017 stanovnika. Kao najveći i glavni grad, Zagreb je kulturno, znanstveno, gospodarsko i upravno središte Republike Hrvatske i Zagrebačke županije. Zahvaljujući ulozi najvećeg prometnog centra u Hrvatskoj, razvijenoj industriji s dugom tradicijom i znanstvenim i istraživačkim ustanovama, Zagreb je gospodarski najrazvijeniji grad u Hrvatskoj. Grad Zagreb je kao glavni grad Hrvatske posebna teritorijalna, upravna i samoupravna jedinica koja ima položaj grada.

O postanku imena grada Zagreba postoje različite teorije, a jedino je neosporno da je ime Zagreb hrvatskog podrijetla. Čak i latinsko ime Zagabria upućuje na to da je ta lokacija još u srednjem vijeku bila zaštićena grabom ili opkopom. Po jednim se izvodi od glagola zagrepsti/odnosno ukopati. Po drugim se dovodi u svezu sa starim hrvatskim imenom za obalu “b(e)reg” koju i danas koriste u krašićkom kraju. U Krašiću Zagreb nazivaju Zabreg. Najpopularnija legenda je ona o Mandi i banu. Prema legendi, na tom je izvoru lijepa djevojka Manda srela umornog i žednog drevnog bana koji se vratio iz bitke te ju je zatražio da mu zagrabi vode. Prema toj zamolbi, “Mando, dušo, zagrabi vode”, Manduševac i Zagreb su dobili ime.

Osnovno

Zemljopis

Važne godine

Stanovništvo

Gradske četvrti

Promet

Kultura

Karta Zagreba

Povijesne gradske cjeline

Gornji grad

Donji grad

Kaptol

Dolac

Korisni linkovi

Službene stranice grada Zagreba

Turistička zajednica grada Zagreba

Fotografije grada Zagreba

Holding centar

Javni prijevoz

Stanje u prometu – UŽIVO

Zanimljivosti

Kulturna dobra grada Zagreba

Zagreb iz Zraka

Fotografije Gornjeg grada

Portal/servis Fotografije Zagreba

Istražite

Muzeji

Kazališta

Galerije

Kino dvorane

Hoteli

Parkovi

Bolnice

Trgovački centri

Javne garaže

Domovi zdravlja

NAPOMENA Stranica Enciklopedija: Zagreb je kreirana 30. listopada 2019. godine, te će se s vremenom nadograđivati dodatnim informacijama i podstranicama.

Zadnja izmjena: 31. listopad 2019. godine