U spomen na prerani odlazak Ane Rukavine, Zaklada Ana Rukavina i ove godine organizira Dan otvorenih srca koji će se održati u petak, 24. studenog 2018. godine od 10 do 18 sati u prostorijama Zaklade (Ulica kneza Mislava 10/1 u Zagrebu).

Pozvani ste da se pridružite i podržite akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Akcijom Dan otvorenih srca prisjećamo se Ane i njenog preranog odlaska prije punih dvanaest godina te se njoj u čast želi podsjetiti sve građane na to da su matične stranice, koje svi u sebi nosimo, “lijek” kojim se mogu izliječiti teško oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.

U Hrvatski registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti. Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upisom u Hrvatski registar naši sugrađani pokazuju solidarnost prema potrebitima i potvrđuju da svojim, možda naizgled malim doprinosom, mogu spašavati živote.

Zahvaljujući brojnim darivateljima i donatorima, tijekom 12 godina Hrvatski registar je s početnih 150 povećan na trenutnih 60.404 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Do sada je, zahvaljujući Hrvatskom registru, 96 osoba iz Hrvatske i inozemstva dobilo novu priliku za život, a u javnu Banku krvi iz pupkovine Ana Rukavina je gotovo 15.000 obitelji odlučilo darovati matične stanice iz pupkovine od kojih je 3.387 prijavljeno u Svjetski registar.

– Google oglasi –