30/268: Župna Crkva svetog Blaža koju krase jaslice iz 1916. i orgulje iz 1911. godine

Župna Crkva sv. Blaža, čiji je arhitekt Viktor Kovačić, nalazi se na adresi Prilaz Gjure Deželića. Crkva je presvođena velikom armiranobetonskom kupolom, promjera oko 18 metara, te se smatra prvom na takvim prostorima. Crkva je uočljiva s većih udaljenosti zbog prepoznatljivog tornja.

Ideja o izgradnji crkve i pripadajućeg župnog dvora javila se sedamdesetih godina 19. stoljeća na poticaj prebendara Eduarda Suhina koji 1888. godine ustupa prebendarsko zemljište na uglu Primorske ulice i Prilaza Gjure Deželića za izgradnju nove župne crkve. Početkom 20. stoljeća raspisan je natječaj za idejno riješenje izgleda crkve te je među pristiglim radovima pobjedu odnio rad poznatog arhitekta Viktora Kovačića – s naslovom “DEO”. Kako je Kovačić neko vrijeme boravio u Ravenni tako je pod dojmom tamošnjih ranokršćanskih građevina zamislio izgled ove crkve. Gradnja crkve započela je 1912., a dovršena je 1915. godine.

Crkva sv. Blaža u Zagrebu je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Crkva ima tlocrt grčkoga križa, a nadsvođena je velikom kupolom armirano-betonske konstrukcije. Upravo ta kupola je prva građena kupola tom konstrukcijskom metodom i u svoje je vrijeme bila vrsno tehničko dostignuće. Mramorni oltar je postavljen 1932. godine, a iznad oltara se nad svetohraništem uzdiže baldahin koji stoji postavljen na četiri stupa s kapitelima, koji su ukrašeni reljefima, a završava nadgradnjom u obliku piramide. Na samom baldahinu, ispod vijenca s pleternom ornamentikom, uklesani su likovi svetaca koji se spominju u hrvatskoj crkvenoj povijesti. Na lukovima je uklesan tekst proroka Malahije: “Od istoka sunca do zapada veliko je ime moje među narodima i na svakom mjestu prinosi se kad i žrtva čista Imenu mojemu” (Mal 1, 11). Unutrašnjosti baldahina ispunjava zlatni mozaik sa simbolom golubice koji predstavlja Duha Svetoga, a uz glavni oltar u crkvi se nalaze i dva pokrajnja oltara koji su posvećeni Majci Božjoj i Presvetom Srcu Isusovom.

U sklopu crkve nalazi se i kapelica sv. Terezije od Malog Isusa iz 1933. godine u kojoj se nalazi oltarnu slika koju je izradio Mirko Rački, a darovala ju je obitelj dr. Izidora Kršnjavog. U predvorju crkve se nalazi reljef sv. Antuna kojega je u bijelome kararskom mramoru isklesao Ivo Kerdić. Uz crkvu je izgrađen i visok zvonik te župni dvor također prema zamisli Viktora Kovačića, a 1943. godine Katolički dom i kino “Prosvjeta” prema nacrtu ing. Marjana Haberlea.

Posebno bi istaknuli dvije zanimljivosti vezane uz interijer Crkve svetog Blaža gdje se nalaze jaslice postavljene uoči Božića 1916. godine prema nacrtu kipara Vojte Braniša i orgulje koje je tvrtka Heferer izradila 1911. godine, a koje su u crkvu postavljene četiri godine kasnije.

Više o projektu 268 možete pročitati na licegrada.hr/268, a sve objave u sklopu projekta možete pronaći na OVDJE