Koliko god bila tužna jer putujem, toliko sam sretna jer ostajem još nekoliko dana u ovom velikom tjednu. Pitate se što ga čini velikim? Miroslav Krleža! Naime, od 1. pa sve do 7. srpnja traje Festival Miroslav Krleža. Ovo je već šesto izdanje festivala koji tradicionalno završava baš na rođendan pisca kojem dugujemo mnogo, ponekad zaboravimo koliko. Zaokupljeni pričama maturanata o težini Povratka Filipa Latinovicza često zaboravimo da im zbog nečeg i daju da čitaju i njega i Hrvatskog boga Marsa i Gospodu Glembajeve.

Spomenik Miroslavu Krleži na Tuškancu

I, ako mene pitate, ima još par stvari koje bi trebale biti u kurikulumu i koje bismo trebali pročitati jer nikad nisu bile aktualnije. No, dobro. Festival donosi cijelu paletu kvalitetnih predstava: U Agoniji, Aretej (u posebnoj izvedbi koja kreće od Art parka, prolazi tunelom Grič i završava pred Jelačićevom vilom), Bobočka, Balade Petrice Kerempuha… Najbolji dio svakako bi trebao biti Doručak kod Krleže – 7. 7. u 7 ujutro, u vrijeme Krležina rođenja. Informirajte se i svojom prisutnošću podržite ovaj predivni projekt. Još jednom upozoravam da držimo do svoga. Nitko drugi neće, ako nećemo mi.

Tunel Grič

Osim Krležina festivala, 6. srpnja otvara se i 32. Zagrebačko histrionsko ljeto na Opatovini, a otvara ga predstava Kći Lotrščaka koja s izvedbom počinje u 21 h te se ponavlja iduća dva dana u isto vrijeme. Ne mogu pronaći mnogo informacija o predstavi samoj, ali vjerujem da se radi o adaptaciji kultnog romana Marije Jurić Zagorke u režiji Zlatka Viteza. Čitala sam roman i svakom Zagrepčaninu ga dajem za obaveznu lektiru. Dok ne pročitate, pogledajte predstavu. Sve se računa!

Tekst: Ivana Granić

Pratite nas na našoj Facebook stranici!

Prijavite se na newsletter!

Comments

comments